Parròquies

Parròquia de Sant Pere

La parròquia de Sant Pere té arrels mil·lenàries. Des de l'any 1020 és acreditada l'existència d'una parròquia intitulada a Sant Pere, a Figueres. El 1346 s'inicien les obres del que actualment és la nau gòtica; aquesta obra es completà a principis del segle XVI.

El 1449 s'instal·là el primer orgue de tubs, molt voluminós, de que es té notícia. Acompanyava el cant i les pregàries de la Comunitat de Preveres, quasi amb la mateixa fastuositat que els canonges de Vilabertran.
El creixement de la ciutat durant el s. XVIII féu evident la necessitat d'ampliar el temple. L'ampliació per la banda del presbiteri, començà el 1744 i s'acabà el 1781.

En ocasió de la guerra civil, el 1936, cremà una setmana sencera, i el 1937 van desmuntar pedra a pedra tot el presbiteri i el creuer. Mn. Pere Xutglà, des de l'any 1940 fou qui la reedificà, en l'estil gòtic de la nau del segle XV-XVI, a partir de l'orientació dels arquitectes Llopart, Mora i Segarra.

Figueres passà de 15.000 habitants el 1940 a 27.800 el 1980. El ràpid creixement urbà aconsellava de distribuir el seu territori en diverses parròquies.

El 1954 s'erigí la parròquia de la Immaculada i sant Pau. El 1966 es va constituir la parròquia del Bon Pastor. El 1968 es va segregar de Sant Pere la parròquia de la Sagrada Família ; i, encara, el 1976 es creà la darrera parròquia, la de Santa Maria del Poble Nou.

Des de juny 2004 a Sant Pere hi ha Consell Pastoral Parroquial; també hi ha, en els seus locals la Legió de Maria, l'Esplai de les Parròquies de Figueres, els Amics dels Malalts i la Coral Polifònica.

Enganxat a l'església parroquial, on abans hi havia la capella dels Dolors, hi ha els locals de Catequesi, de reunions del Consell Pastoral, així com altres grups (Curset de Bíblia, grup de pregària, grup de formació de laics,…) 

Les dades històriques han estat extretes del llibre “L'Església parroquial de Sant Pere de Figueres” de Josep M. Marquès (col.lecció Sant Feliu, Figueres, 2002)

Podeu fer una VISITA VIRTUAL A LA PARRÒQUIA per veure tant l'interior com l'exterior de l'església, i fins i tot gaudir de les fabuloses vistes del campanar. 

Per fer la visita virtual aneu a: http://www.torner.cat/santpere/

Per conèixer millor la historia d'aquest temple també podeu visitar:


Parròquia la Immaculada i Sant Pau


La parròquia de la Immaculada va ser erigida l'any 1954, fruit de la segregació del sector sud de la parròquia de Sant Pere. L'edifici de l'església va ser construït entre 1958 i 1962. Té una planta rectangular allargada i una façana principal on hi domina la torre campanar, amb el cos de maó vist i el cloquer de formigó. La porta està procedida per un atri que forma un inhabitual balcó.Parròquia el Bon Pastor

L'1 de gener de 1967, el bisbe Narcís Jubany, va encomanar a Mn. Jesús Franco d'iniciar els primers passos d'una nova parròquia a Figueres que va prendre com a patró el "Bon Pastor". Aquesta nova parròquia, la tercera aleshores dins la ciutat, estava situada a la ctra. de LLers i no arribava al miler de feligresos.

La comunitat gitana, a causa de les inundacions, van ser desallotjats dels Caputxins i viuen en barracons. Poc després s'hi afegeixen els del Garrigal. Són en total unes 70 famílies. A més, per aquell temps, l'arribada massiva d'immigrants provinents d'Espanya fa créixer les necessitats del barri. En pocs anys, el barri passa del miler d'habitants als vuit mil.

Les Mares Escolàpies comencen la guarderia parroquial l'any 1966. El 1971 s'hi afegeixen dues classes de parvulari i dos anys més tard ja en són quatre. Es fan xerrades i trobades per a les mares mentre els seus fills són a les aules. S'organitzen tallers de costura, cuina...

L'any 1988, en motiu de la festivitat de St. Josep, es fa una extracció simbòlica de terra en el terreny on es construirà el nou edifici que s'inicia, doncs, sota la protecció d'aquest sant. El maig de 1989, el constructor Jesús Costa dóna el tret de sortida a unes obres que l'any 1991 ja tenia feta la coberta del teulat i les parets exteriors.

El 30 d'abril de 1991, abans de tenir acabada l'església, s'inauguren els nous locals parroquials amb una sala per a teatre que gaudeix d'un bon aforament. I el 2 de desembre de 2007, amb presència del bisbe Carles, es beneeix el darrer vitrall que quedava per col·locar a l'església: el de Sta. Teresa de Jornet, creat -com tots els demés- per les mans de l'artista vitrallera Olga Sala.

Descarregar document història parròquia


Parròquia la Sagrada Família

El 14 de setembre de 1968, naixia la Parròquia de La Sagrada Família de Figueres, per Decret del llavors Bisbe de Girona, Mons. Narcís Jubany i Arnau. Les religioses Dominiques de la presentació (conegudes amb el nom de “Les Franceses”) cedien la capella i els locals del seu col·legi pel funcionament de la Parròquia. Així es posava en marxa la Parròquia , durant l'octubre de 1968.

El dia 20 de juliol de 1984 hi ha una assemblea general de la Parròquia. Allà es decideix emprendre la construcció d'una nova església parroquial amb els seus corresponents locals. L'edificació es farà en un solar de l'Eixample que Mn. Pere Xutglà feia anys havia adquirit amb aquesta finalitat. S'encarrega el projecte a l'arquitecte Alexandre Bonaterra. Es comencen les obres el 14 de novembre de 1985. un any més tard, l'11 de novembre de 1986, s'estrenen els locals per la catequesi. El dia 22 de gener de 1989, el Bisbe Jaume Camprodon, impulsor de l'obra, beneeix el nou Temple parroquial.


Parròquia Sta. Maria del Poble Nou